Mormor Olga Tängbergs släkt

Syskonen Karlsson 

Det här fotografiet, taget runt år 1925, förevigar fyra syskon som med stor omsorg har klätt upp sig för att gå till fotografen, ett ovanligt och betydelsefullt ögonblick för en familj ur statarsamhället. På bilden ser vi de äldsta systrarna, tvillingarna Gunhild och Olga, vars uttryck bär spår av en tid präglad av hårt arbete och strävsamhet. Stående till höger finner vi Arthur, med den yngste brodern Sven vid sin sida. Av syskonskaran saknas två som aldrig fick uppleva vuxen ålder: äldste brodern Gunnar, som tragiskt drunknade i Bredsand, och Josef, som endast blev sex år gammal. Ytterligare en familjemedlem, deras fostersyster Greta Bill, dog ung, vid bara sju års ålder. 

 

 

Deras föräldrar, Karl Johan Karlsson och Lovisa Larsdotter, levde ett liv som på många sätt speglade tillvaron för tusentals andra statare i Sverige. Karl Johan, en statdräng med många sysslor – jordbruksarbetare och gårdssnickare – arbetade hårt för att försörja sin stora familj. Lovisa, liksom många kvinnor i statarfamiljer, var en lika viktig kugge i hushållets arbete, även om hennes insatser sällan fick erkännande utanför hemmets väggar.

Familjen kom ursprungligen från Långtora, där de första barnen, inklusive de avbildade systrarna, såg dagens ljus. Men som för så många andra statare var deras liv präglat av upprepade flyttar. En av dessa flyttar förde dem till Eka säteri, där de först slog sig ner i det blygsamma Lerhuset, och sedermera i Knapphagen, en annan gårdsbostad. Flytten speglar den instabilitet som var ett genomgående drag för statarfamiljer, där arbetet alltid var beroende av jordägarnas behov och välvilja.


Vilka var då de här syskonen som är så stiliga på fotot?

Vilka drömmar hade de?

Blev livet som de tänkt och hoppats?

Syskonens förutsättningar var kanske inte de mest gynnsamma. Att växa upp på landet med en treårig folkskola innebar begränsade utbildningsmöjligheter. Samtliga släktingar arbetade inom statarsystemet, vilket innebar oreglerade arbetstider och långa arbetsdagar, ofta med låga löner och en total beroendeställning till arbetsgivaren.

Trots dessa svåra omständigheter utvecklade syskonen helt olika livsöden