ALMANACKAN
Bondepraktika, dagbok & Wikipedia
Almanacka
Almanackans roll på landsbygden
Almanackan var en oumbärlig källa till information i bondesamhället. Varje år köptes en ny, fick ett hål i ryggen, och hängdes på en krok i köket med ett snöre. För att snabbt hitta rätt dag klippte man av hörnet vecka för vecka, vilket underlättade den dagliga planeringen. I en vardag styrd av arbete och tidpunkter var almanackan ett viktigt redskap för ordning och struktur..
Mellan åren 1747 och 1972 hade Kungliga Vetenskapsakademien ett uteslutande privilegium att ge ut almanackor i Sverige. Bakgrunden till detta var den senaste totala solförmörkelsen i Stockholm den 3 maj 1715, då ingen almanacka som gavs ut i Stockholm detta år lyckades förutsäga att förmörkelsen skulle bli total i Stockholm, så totaliteten kom som en överraskning för stockholmarna. För att undvika liknande fadäser i framtiden fick KVA detta almanacksprivilegium. Själva tryckningen av almanackorna utfördes av Norstedts från tidigt 1800-tal, men från 1905 fick istället Almqvist & Wiksell sköta tryckningen av almanackorna åt KVA.
Källa Wikipedia
Dagbok....
Almanackan visade en vecka i taget med namsdagar och sol & månstånd.
Vissa hade en anteckningssida och där kunde man anteckna saker som hänt eller var viktigt
Viktigt att notera när man hoppar in som mjölkerska söndagar á 1kr gången inkl ob och tidig morgon.
1 kr 1949 är 2023 värt 23,09 kr...... totalt 69,27kr
Undrar hur många kor som mjölkades och hur lång tid det tog........
Ingen skillnad 1963 mot hur det är idag. När man äntligen får hem TV:n........
Bondepraktika...
Kunskapen om jordbruk och hushållning fördes traditionellt vidare muntligt från generation till generation. Barn lärde sig när det var bäst att sätta potatis, inlägga lutfisk och så vidare. Men för att veta när dessa viktiga händelser skulle ske krävdes en kalender. Under medeltiden kopplades olika aktiviteter till helgons firande, och med tiden utvecklades namnsdagar. Minnesregler som "Om Anders braskar, julen slaskar" hjälpte människor att förutse kommande händelser.
Ett annat exempel är lutfisk, torkad Torsk eller Långa. Fisken behövde ligga i lut i 14 dagar, så Annas namnsdag blev den sista möjligheten att förbereda fisken i tid till jul.
Efter reformationen, när helgonen försvann ur kalendern, behövde folk ett nytt system för att hålla reda på viktiga datum. Då föddes almanackan, en liten bok med namnsdagar, solens och månens faser, som blev ett oumbärligt verktyg i det dagliga livet.
Banners
Naturligtvis kan almanackan inte jämföras med internet, men vissa likheter finns, särskilt när det gäller reklamens närvaro. Gestbloms bokhandel i Enköping tog tillfället i akt att specialtrycka reklam på omslaget till Almkvists almanacka. Flera företag, köpte reklamplats i almanackan, vilket gjorde den till ett effektivt marknadsföringsverktyg.
Det är också värt att notera att många begravningsbyråer använde sig av almanackan för att annonsera sina tjänster, vilket visar hur olika branscher sökte synlighet i denna viktiga publikation.
I Sverige gav man ut 4 olika Almanack
Stockholm
Göteborg
Lund
Luleå
Solen och månen går upp och ner vid olika tidpunkter beroende på var man bor.
Kungahuset
Det första och viktigaste i almanackan är naturligtvis kungahuset, inklusive vilken som är kung och drottning, samt tronföljdsordningen. Därför återfinns denna information naturligtvis på insidan.
Marknader
I bondesamhället var marknader av stor betydelse. Det var viktigt för bönderna att veta när de stora och viktiga marknaderna ägde rum i Sverige, så att de kunde få så bra betalt som möjligt för sina produkter.
Redan i början av 1000-talet hade Enköping en tjugondedagsmarknad, som hölls cirka tre veckor efter vintersolståndet. Marknaden ägde rum på isen utanför staden, eller köpingen, vilket namnet antyder – "köping" kommer från ordet "köpa".
Trots att det kan verka märkligt att hålla marknad mitt i vintern, var det en praktisk lösning i en tid med begränsad kommunikation, där resor ofta gjordes på snö och is.
Jag har funnit uppgifter om marknader fram till 1952.
Wikipedia
Uppslagsverk.... upplysning...
eller propaganda?
Politikerna efter första världskriget hade en vision om att folket behövde utbildning och upplysning för att uppnå lycka – något som idag refereras till som folkhemmet. Även almanackan blev en del av denna kampanj.
Det fanns statistik och uppgifter om viktiga saker....
men även priser vad det kostade att skicka post och paket med kungliga postverket
Denna almanacka är från 1930. Notera till exempel att blindskrift kostade 5 öre per kilogram! Det motsvarar ungefär 1,86 kr i år 2024.
I almanackan fanns även priser för att skicka varor med järnväg med mera.
Hälsoinformation
Hur man behandlar cancer......
.......eller brännskador
År 1934 publicerades en av de mest betydelsefulla texterna som har påverkade det svenska samhället i slutet av 1900- talet och diskuteras fortfrande idag.
Kris i befolkningsfrågan
av makarna Alva och Gunnar Myrdal.
i
1944 års almanack skrev professor Nils von Hofsten :
Han redovisar Befoklningsmängd 1831-1940 i födelsetalen per tusen innevånare. 1831-1840 var den 31,5, och 1931-40 var den 14,4.
Motsvarande dödstal var 1831-1840 22,8 och
Nils von Hoffsten argumenterar för att varje par bör få minst fyra barn, vilket innebär att vissa familjer borde ha mellan 5 och 7 barn (men inte så många som åtta), eftersom en del familjer av olika skäl inte kan få fyra barn.
Han nämner däremot ingenting om migration
Längre fram i texten skrevs...........
från 1926-1953 var Hofsten ledamot av rasbiologiska institutet i Uppsala
se:
Lite kuriosa om hur man trodde att befolkningsutvecklingen skulle bli:
Här jämförs 1910 med 1935..
Så här trodde man att det skulle bli 1985..
... och så här blev det
Almanack
på alla almanackor jag har så står det Almanck på framsidan.
Om ni tittar på bilden upptill så står det Almanack på alla almanackorna.
Varför?
Alla säger almanacka och letar man i svenska akademins ordbok så står det såhär:
Kan det vara så att den första almanackan, som kom ut 1747, stavades "Almanack", och att ingen har ändrat det sedan dess, trots att alla kallar den för almanacka i tal och skrift?