Tjuren
Tjuren på bilden har inget med tjuren i texten nedan att göra
När jag gjorde grundforskning om Carl Carlsson, blev jag väldigt överraskad när jag läste dödsorsaken:
Fotnot Långtora kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, SE/ULA/10868/F/2 (1862-1894), bildid: A0012444_00020
-Vad hände?
-Hur kunde det hända?
-Hur klarade sig familjen?
-Hur kände hustrun Carolina Thorell plötsligt lämnad ensam med 4 barn , varav de yngsta var 6 år?
Så här mer än 140 år senare har man svårt att föreställa sig vilken katastrof det blev för familjen.
Från att åtminstone ha varit en familj med för den tiden, normal inkomst till att bli betraktad som ett fattighjon, utan tillräckligt med mat.
Många av de släktingar jag har har råkat ut för ond bråd död. Mannen har inte kommit tillbaka från kriget, hälften av barnen och mannen har dött i difteri, mannen har dött i pesten osv osv.
.... och nästan alltid har en kvinna stått kvar, fått tagit ansvar för familj, försöka lösa det ekonomiska, leta på en ny karl att gifta sig med, för att få trygghet och försörjning (?)......
För att försöka få fram mer gav jag mig till kungliga biblioteket i Stockholm.
Vilket fantastiskt ställe!
Man kan få tillgång till alla tidningar,tidskrifter, och trycksaker som getts ut i Sverige, åtminstone långt in i 2000-talet. En fantastisk byggnad, ser ut som en gammalt bibliotek i England, eller kanske som Hogwart. Att sitta i källaren och leta på microfilm och ha tillgång till ALLA tidningar som givits ut på SVENSKA. Alltså även de tidningar som gavs ut i Amerika av svenska invandrare på svenska.
Och det finns inte bara tidningar........
-Vad hände?
Onsdagen den 7 juli ska Carl flytta kor från en hage till en annan. Vi vet inte om han var ensam, om han provocerade tjuren eller vad som i detalj inträffade. Det vi vet är det som Enköpingsposten skriver i en artikel.
Som ni ser så är artikeln inte stor, men det blev en stor nyhet i Sverige. På den tiden bestod de flesta tidningar av 6 sidor, en sida med annonser, 2 sidor med annonser och förkunnelser från Staden, länet eller riket. en sida med annonser och artiklar (ofta skvaller) om vad som förekommit i staden och sist två sidor med en följetong.
Ungefär som en veckotidning såg ut för några år sen.
Jag har hittat artiklen i 26 tidningar i Sverige, och då fanns det 46 totalt i hela landet.
och alla är publicerade inom två veckor efter olyckan inträffade.
Tex hade nästan alla tidningar i Skåne hade artikel införd.
På den tiden fanns inget internet, ingen TV eller Radio, inte ens telefonen var uppfunnen.
Det fanns telegraf, men den var ganska ny och byggdes ut i samband med att järnvägar drogs mellan städer, och naturligtvis postverket.
Man kan inte skriva att nyheten spreds med ljusets hastighet. Man kunde inte mäta ljushastighet,.Inte heller att den for med raketfart. Visserligen hade Jules Verne skrivit en bok: från Jorden till månen, som översattes till svenska 1871, men att gemene man visste vad en raket var är orimligt.. Och nyheten spreds ju inte med superfart, även om det gick fort. Alltså:
Nyheten spreds med vindens fart.....
Fäderneslandet
Tidningen var under 1870-talet en av Sveriges största tidningar med cirka 15.000 exemplar i upplaga.En pressforskare beskrev tidningen som "en säregen företeelse i den svenska pressen: politiskt på sitt vis radikal, ständigt kritisk mot myndigheter och ämbetsmän men också ytterst begiven på skandal och personförföljelse".
Källa Wikipedia 2024-02-03
Långtora gård 1936
-Hur kunde det hända?
I arikeln stå det:
Mannen lär vid olyckstillfället ha varit något beskänkt.
Beskänt är ett adjektiv och när jag letat på nätet hittade jag 54 synonymer. Allt ifrån onykter till plakat. Och det gäller om dryckenskap. Jag tror inte att artikelförfattaren syfta på att han var fet eller matfrisk.
Det var inte ovanligt på den tiden att man förtärde alkohol. Både för ruset skull men även för att döva smärta eller oro. Vi vet inte orsaken till att han drack , men att dricka just en onsdag på arbetet ledde till en tragedi för Carl, och hans familj.
-Hur klarade sig familjen?
Carolina Thorell, hustru till Carl Karlsson, är 43 år, halvvägs i livet, när hennes man dör. De har tillsamman 4 barn i livet, den yngsta har inte fyllt 6 år.
När Karl dör så får familjen flytta upp i ett rum på vinden som är två gånger två meter. De får inte tillräckligt med mat utan lever som fattighjon.
Hon lever i 38 år till.
Carolina bor kvar på Långtora säteri, gifter sig inte. År 1900 kallas hon statdrängsenka, och har fått efternamnet Karlsson född Thorell. Hon går å bort vid den aktningsvärda åldern av 81 år. Dödsorsak : Bröstlidande.
Lovisa Karlsdotter född 1865-07-17 i Långtora.
Karl-Johan Karlsson
Karl-Johan intervjuades 1954 i ett projekt som Boglösa Hembygdsförening genomförde .
Här berättar han bla om sin fars död.